STERILIZAREA CAINILOR SI PISICILOR
Ce este sterilizarea sau castrarea?
Termenul de “castrare” este echivalent cu termenul “sterilizare sexuală” (in continuare vom folosi termenul simplu “sterilizare”).
Sterilizarea animalelor de companie (de obicei câini și pisici dar și iepuri, dihori, porci de guineea, etc) se referă la modificările aduse organismului animal cu scopul de a împiedica reproducerea individului respectiv, dar și de a preveni o serie de probleme de sănătate și comportamentale.
Procesul de sterilizare poate fi ireversibil, de cele mai multe ori, sau reversibil in cazuri particulare. In continuare, vom discuta despre sterilizarea chirurgicala a cainilor si a pisicilor prin ovariohisterectomie (femele) si orhidectomie (masculi). Ovariohisterctomie: indepartarea chirurgicala a ovarelor si a uterului pana la cervix. Orhidectomie: indepartarea chirurcicala testiculelor.
Avantaje asociate sterilizarii:
– Sanatate –
– – F(femele): poate reduce considerabil șansele apariție tumorilor mamare;
– – M(masculi): reduce riscul problemelor prostatei, adenomul perianal;
– – M: sunt eliminate total riscurile legate de: testicule, uter, ovare;
– – F&M: reduce riscul pierderii si indirect riscul de accidentare (masini, alte animale) si imbolnavire.
– – F&M: statistic, animalele sterilizate traiesc mai mult decat cele nesterilizate.
– – F&M: nu determina modificarea personalitatii, inteligentei, afectiunii, dorintei de joaca sau a instictului de paza.
– Sociale și de bunăstare –
Sursa principala a animalelor fara stapan sunt animalele cu stapan;
– – asa ca sterilizarea are un impact direct in reducerea nr animalelor fara stapan (o mare parte dintre acestea sufera de foame, mor in urma accidentelor rutiere si a bolilor infectioase dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de suferinta).
– – se reduce nr de surse de infectie si paraziti pentru animalele cu stapan. (animalale fara stapan sunt un rezervor de boli infectioase si paraziti)
– – poate corecta unele obiceiuri nedorite: anumite tipuri de agresivitate, marcarea teritoriului cu urina,
Dezavantaje asociate sterilizarii :
– caini de talie mare (peste 25kg): creste riscul de agravare a unor probleme ortopedice: displazie de sold, ruptura ligamentului incrucisat.
– caini femele: poate determina aparitia incontinentei urinare;
– sterilizarea poate fi asociata cu cresterea riscului pentru unele probleme comportamentale cu ar fi frica de zgomote.
Desi este o procedura majora, sterilizarea a fost asociata cu un numar redus de complicatii intraoperatorii serioase, si riscul asociat acestui tip de interventie este, in general, unul redus.
In ciuda dezavantajelor descrise, sterilizarea animalelor de companie este recomandata deoarece beneficiile aduse de aceasta procedura depasesc cu mult dezavantajele asociate, atat ca numar cat si ca gravitate. In plus, probleme de greutate si riscurile legate de problemele ortopedice pot fi controlate prin hranirea rationala in functie de nevoile fiecarui animal in parte.
Varsta optima a sterilizarii pisicilor / cainilor?
Pentru femele, varsta optima pentru sterilizare este inainte de pubertate dar dupa incheierea vaccinarii, adica undeva intre varsta de 4 luni si 6 luni. Sterilizarea la aceasta varsta are un impact foarte mare asupra reducerii riscului de aparitie tumorilor mamare.
Pentru masculi, nu se poate face o recomandare puternica legata de momentul sterilizarii, dar sterilizarea in perioada prepuberate (intre 4 si 6 luni) ofera avantajul unei recuperari mai rapide.
Pentru cainii de talie mare si foarte mare, femele si masculi, se recomanda sterilizarea dupa atingerea dezolvarii corporale maxime, adica dupa ce cainele devine adult. Sterilizarea inainte de aceasta varsta poate duce la cresterea riscului de apartiei a unor probleme ortopedice (displazie de sold).
Cum se desfasoara sterilizarea?
Cainele / pisica va fi examinat/a de un medic veterinar si, ideal, se vor efectua analizele pre-anestezice. Daca rezultatele examinarii si ale analizelor preanestezite sunt acceptabile, pacientul va fi anesteziat iar dupa pregatire, va merge in sala de chirurgie. Cateterul iv (branula) este esential pentru administrarea medicamentelor. Dupa incheierea procedurii chirurgicale, pacientul (cainele sau pisica) va primi restul medicatiei necesare si va fi supravhegheat pana la revenire din anestezie (“trezire”). De obicei, pacientul poate pleca acasa in aceeasi zi, iar la plecare, de cele mai multe ori se poate deplasa pe propriile picioare. In zilele urmatoare, va avea nevoie de o medicatie care sa ii asigure o vindecare fara durere. Cat dureaza recuperare si ce trebuie facut in aceasta perioada?
Vindecarea ranii chirurgicale dureaza in jur de 8-12 zile. Pacientul revine la comportamentul obisnuit, de obicei a in prima zi dupa interventie, rareori sunt necesare 2-3 zile. Restrictia de miscare (miscari ample: sarituri, alergat) este recomandate pentru 7-10 zile. Pentru a evita linsul excesiv al ranii chirurgicale, poate fi necesar un guler special sau o alta masura; aceste accesorii pot limita comportamentul normal al pacientlui (caine sau pisica) pe perioada purtarii. Medicatie analgezica se recomanda pentru aproximativ o saptamana post-interventie.