Intoxicatia cu ibuprofen (“Nurofen”) la caini

Intoxicatia cu ibuprofen (“Nurofen”) la caini

Intoxicatia cu ibuprofen (“Nurofen”) la caini este frecvent intalnita si foarte periculoasa. Chiar si in doze mici, ibuprofenul poate provoca reactii adverse sau intoxicatie.

Ce este ibuprofenul?

Este un medicament antiinflamator nesteroidian (NSAID) de uz uman, adesea folosit pentru a combate febra, durerea sau inflamatiile. Poate fi gasit sub diverse denumiri comerciale, precum: Nurofen, Brufen, Advil, Adagin, Ibalgin, Mig400, etc.

Ce provoaca intoxicatia cu ibuprofen?

Ibuprofenul actioneaza blocand anumite procese chimice, care provoaca inflamatie, din organism. Totusi, aceste procese chimice sunt de asemenea responsabile cu mentinerea functionalitatii normale a sistemului gastrointestinale, a rinichilor, a ficatului, a coagularii sangelui.
Atunci cand ibuprofenul este ingerat, este rapid absorbit in sange. Acesta urmeaza sa fie “reciclat”, fiind eliberat prin ficat, apoi reabsorbit la nivel intestinal, astfel prelungindu-i-se efectul daunator.
Intoxicatia poate aparea de la o singura doza sau de la doze multiple.

Care sunt semnele clinice ale intoxicatiei cu ibuprofen?

Intoxicatia cu ibuprofen poate cauza o multitudine de simptome, deoarece pot fi afectate multe organe. Printre aceste simptome pot fi: apetit scazut, voma (uneori cu sange), diaree, apatie, durere abdominala, scaune inchise la culoare, scaune cu sange, mucoase palide.

Cum se trateaza?

Alegerea tratamentului depinde de doza ingerata si de semnele clinice. Poate fi nevoie de internare si administrare continua de fluide intravenos pentru 1-2 zile. In cazuri mai grave, poate fi necesara tranfuzia.

Cum putem preveni intoxicatia cu ibuprofen?

  • Asigurati-va ca medicamentele se afla intr-un loc sigur, unde cainele nu poate avea acces.
  • Administrati medicamente doar conform recomandarilor medicului veterinar. Daca credeti ca are dureri, apelati la ajutorul unui specialist.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

2 Comments

  • Rosu Iuliana Posted 02/04/2023 09:27

    Bună dimineața!Am nevoie de ajutor!Au trecut zece zile si nu îmi revin ,eu și fetița mea,deoarece ne-a murit,Pufi ‘,vesela si energiia casei, in vârstă de un an si jumătate. A urinat cu sânge, prima urină iar după aceea a început să urineze numai sânge. M-am prezentat la medic ș după efectuarea ecografie, medicul a constatat că are membrana îngropată, fiind diagnosticat cu cistita. A urmat tratament pentru cistita, infecție urinară, A doua zi ,pierde in continuare mult sânge. Ne prezentăm la medic.Domnul doctor îi dă același tratament, asigurându-ne că așa se manifestă această cistita. Precizez:cățelușul nostru a mers pe picioarele lui la medic și a mâncat și a băut apă în aceste două zile iar materia fecala a fost fără sânge și nu a vomitat. A urmat o noapte îngrozitoare! A treia zi ,, mă prezint la medic, supărată și cer explicatii :de ce nu i-a făcut analizele de sânge?În sfârșit, i-a luat sânge dar prea târziu.!Cățelușul nostru, leșinase,eu am început să țip, el a deschis ochii, i-a administrat doamna asistentă o perfuzie,cățelușul s-a ridicat în picioare, m-a privit intens in ochi. I-au ieșit analizele pe care le-au făcut în a treia zi și bineînțeles a venit și răspunsul,care nu m-a surprins deloc:rinichii sunt praf!Vă rog din tot sufletul meu să mă ajutați și să îmi spuneți ce s-a întâmplat cu cățelușul nostru? Vă multumesc!!!

    • admin Posted 02/04/2023 10:06

      Buna ziua.
      Este o situatie foarte trista. Din pacate, este foarte greu de spus cu exactitate ce s-a intamplat. Pentru a pune un diagnostic sunt necesare analize de laborator, examen ecografic si poate examen radiologic. In cazul pacientilor care mor, doar examenul necropsic poate aduce informatii despre cauza mortii.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *