Intoxicatia cu ibuprofen (“Nurofen”) la caini

Intoxicatia cu ibuprofen (“Nurofen”) la caini

Intoxicatia cu ibuprofen (“Nurofen”) la caini este frecvent intalnita si foarte periculoasa. Chiar si in doze mici, ibuprofenul poate provoca reactii adverse sau intoxicatie.

Ce este ibuprofenul?

Este un medicament antiinflamator nesteroidian (NSAID) de uz uman, adesea folosit pentru a combate febra, durerea sau inflamatiile. Poate fi gasit sub diverse denumiri comerciale, precum: Nurofen, Brufen, Advil, Adagin, Ibalgin, Mig400, etc.

Ce provoaca intoxicatia cu ibuprofen?

Ibuprofenul actioneaza blocand anumite procese chimice, care provoaca inflamatie, din organism. Totusi, aceste procese chimice sunt de asemenea responsabile cu mentinerea functionalitatii normale a sistemului gastrointestinale, a rinichilor, a ficatului, a coagularii sangelui.
Atunci cand ibuprofenul este ingerat, este rapid absorbit in sange. Acesta urmeaza sa fie “reciclat”, fiind eliberat prin ficat, apoi reabsorbit la nivel intestinal, astfel prelungindu-i-se efectul daunator.
Intoxicatia poate aparea de la o singura doza sau de la doze multiple.

Care sunt semnele clinice ale intoxicatiei cu ibuprofen?

Intoxicatia cu ibuprofen poate cauza o multitudine de simptome, deoarece pot fi afectate multe organe. Printre aceste simptome pot fi: apetit scazut, voma (uneori cu sange), diaree, apatie, durere abdominala, scaune inchise la culoare, scaune cu sange, mucoase palide.

Cum se trateaza?

Alegerea tratamentului depinde de doza ingerata si de semnele clinice. Poate fi nevoie de internare si administrare continua de fluide intravenos pentru 1-2 zile. In cazuri mai grave, poate fi necesara tranfuzia.

Cum putem preveni intoxicatia cu ibuprofen?

  • Asigurati-va ca medicamentele se afla intr-un loc sigur, unde cainele nu poate avea acces.
  • Administrati medicamente doar conform recomandarilor medicului veterinar. Daca credeti ca are dureri, apelati la ajutorul unui specialist.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disponibil acum - Consultatii online
Octombrie este luna hipertiroidismului la Vetspot. Testarea T4 costa doar 89 lei in aceasta luna