Cum schimbam hrana cainelui/pisicii?
In general, cainii si pisicile nu au probleme atunci cand consuma acelasi tip de hrana pentru o perioada lunga. Spre deosebire de oameni, animalele rareori se plictisesc sa consume acelasi tip de hrana. Asadar, nevoia de variatie nu exista, deci schimbarea nu este necesara. Totusi, schimbarea alimentatiei poate fi necesara din alte motive:
- dieta curenta nu se mai fabrica sau productia ei este intrerupta;
- animalul poate avea o conditie medicala, care sa necesite o schimbare de dieta;
- animalul a trecut la o noua etapa a vietii (de la junior la adult sau de la adult la senior);
Cel mai important aspect al schimbarii hranei este schimbarea treptata, adica trecerea progresiva de la vechiul tip de hrana la cel nou. Chiar si atunci cand singura schimbare este aroma hranei sau doar forma acesteia (umeda sau uscata), dar nu si brandul ei, schimbarile bruste pot genera aversiune pentru un tip de hrana sau probleme gastrointestinale (adesea manifestate prin voma si/sau diaree).
Cum incepem sa schimbam hrana cainelui/pisicii?
Discutati cu medicul veterinar despre nevoile alimentare ale cainelui/pisicii dumneavoastra. Medicul veterinar va poate oferi cea mai potrivita recomandare de hrana, dar si de cantitatea pe care acesta ar trebui sa o consume, in functie de nevoile animalului dumneavoastra (tinand cont de problemele de sanatate ale acestuia, daca este cazul).
Ca si in cazul oamenilor, animalele care consuma prea multe calorii vor lua in greutate, in timp ce animalele care consuma prea putine calorii, vor pierde in greutate.
Daca nu ati avut inca ocazia sa discutati cu medicul despre cantitatea de hrana pe care animalul dumneavoastra trebuie sa o consume, puteti incepe prin a verifica pe ambalaj cantitatea recomandata de producator. Cantitatea mentionata pe ambalaj (adesea, este specificata o cantitate in functie de varsta si de greutate) este o cantitate orientativa, nu una fixa. Nevoile fiecarui individ sunt diferite. Cantitatea va trebui ajustata in timp, in functie de cainele/pisica dumneavoastra, tindandu-i sub observatie greutatea si felul in care consuma hrana.
Cum procedam?
Atunci cand incepeti sa schimbati hrana cainelui/pisicii, introduceti treptat noua hrana in alimentatia animalului, amestecand un mic procent din noul sortiment (~25%) cu vechea hrana in primele 2 zile. Tineti sub observatie scaunul, starea generala si apetitul cainelui/pisicii. Daca noua hrana este tolerata, puteti continua tranzitia, orientandu-va dupa indicatiile ce urmeaza:
- Ziua 1-2: 75% hrana veche + 25% hrana noua
- Ziua 3-4: 50% hrana veche + 50% hrana noua
- Ziua 5-6: 25% hrana veche + 75% hrana noua
- Ziua 7: 0% hrana veche + 100% hrana noua
In cazul in care animalul dumneavoastra prezinta probleme gastrointestinale, puteti incerca sa prelungiti perioada de tranzitie, pentru a-i oferi mai mult timp sa se acomodeze cu noua hrana. Daca problemele persista, discutati cu medicul veterinar.
Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.