Vaccinarea pisicilor

Vaccinarea pisicilor

Vaccinarea pisicilor are ca rol protejarea acestora de o serie de boli infectioase, provocate de virusuri si bacterii. Vaccinurile stimuleaza sistemul imunitar al corpului sa detecteze infectia si il ajuta sa lupte impotriva ei, daca este necesar. Fara vaccinare, multe pisici se pot imbolnavi grav sau pot chiar muri din cauza unor boli, deoarece sistemul imunitar va fi incapabil sa reactioneze in mod eficient pe cont propriu.
Vaccinarea a prevenit moartea si imbolnavirea a milioane de pisici; este importanta continuarea acestei practici pentru a asigura protectia pisicilor pe parcusul vietii acestora. In plus, vaccinurile pot proteja si oamenii de unele boli, precum rabia – care se poate transmite de la pisica la om.

Cum ar trebui vaccinata pisica?

Schema de vaccinare si compozitia acesteia este diferita in functie de varsta, stilul de viata si de istoricul vaccinarilor. De obicei, pentru o pisica adult, vaccinarea se va repeta anual. Pentru o pisica junior, se va urma o schema de vaccinare ce presupune o serie de vaccinari, administrate la o distanta de 2-4 saptamani.

  • De ce este nevoie de mai multe vaccinari in cazul puilor?

Pisoii nou-nascuti depind de mama pentru hrana si caldura, dar si pentru protectia impotriva bolilor infectioase. In timpul primelor sesiuni de hranire, puii primesc anticorpi prin intermediul laptelui, care le vor oferi o oarecare protectie pentru cateva saptamani/luni. Aceasta imunitate are rolul de a proteja puii pe perioada in care propriul sistem imunitar este inca in perioada de dezvoltare. In acest timp, cand anticorpii maternali au un nivel crescut, ei pot interfera cu abilitatea sistemului imunitar de a raspunde la vaccinare. Rata cu care nivelul acestora scade, este imprevizibila si difera de la individ la individ, deci nu putem anticipa cand este momentul cel mai potrivit pentru vaccinare (respectiv, cand nivelul de anticorpi maternali a scazut suficient, pentru a permite un raspuns eficient la vaccinare). Asadar, au fost intocmite scheme de vaccinare pentru a proteja cat mai multi pui, prin administrarea unor serii de vaccinari, incepand cu varsta de 4 saptamani. O schema de vaccinare incompleta poate lasa pisicia vulnerabila la infectie, deci este important sa respectam indicatiile medicului veterinar.

Care sunt riscurile vaccinarii?

Beneficiile vaccinarii depasesc considerabil riscurile. Ca si in cazul copiilor, dupa vaccinare, pisica poate manifesta reactii usoare, precum apetit scazut, usoara apatie, febra – acestea vor disparea fara tratament. Orice simptom care persista mai mult de una/doua zile ar trebui discutat cu medicul veterinar. Rareori, reactii alergice mai serioase pot aparea, precum: voma, diaree, inflamatie a fetei, dificultati respiratorii. Reactiile de acest tip apar in minute/ore de la vaccinare si necesita asistenta medicala de urgenta.

Vaccinarea pisicilor care traiesc exclusiv in interior.

O viata traita exclusiv in interior este, cu certitudine, mai sigura decat viata in exterior. Pisicile care nu au acces afara au o speranta de viata mai mare, dar, chiar si asa, nu sunt ferite de bolile infectioase.
Transmiterea unora dintre bolile infectioase nu necesita contact direct. Boli precum panleucopenia, calicivirusul, rinotraheita, pot fi transmise in mod indirect, prin intermediul hainelor/pantofilor. Asadar, ca sa le asiguram o protectie adecvata, ar trebui sa le vaccinam conform recomandarilor medicului veterinar.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *