Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /bitnami/wordpress/wp-content/themes/pets-grooming/fw/core/core.theme.php on line 719
Preventia bolilor dentare la caini si pisici - Vetspot

Preventia bolilor dentare la caini si pisici

Preventia bolilor dentare la caini si pisici

Preventia bolilor dentare are rolul de a reduce efectele adverse generate de prezenta placii dentare si a tartului dentar. Toti cainii si toate pisicile sunt afectate, la un moment dat, de probleme dentare.

Preventia ar trebui facuta atat acasa, cat si la cabinetul veterinar:

Acasa

Un regim de ingrijire orala aplicat acasa este destinat sa mentina parodontiul sanatos de la o curatare profesionala la alta. Mai jos veti regasi mai multe metode de preventie ce pot fi aplicate acasa:

  • Periajul dintilor este cea mai buna metoda de preventie a bolilor dentare care poate fi aplicata acasa, fiind de 10x mai eficienta decat alte metode (recompense pentru dinti, hrana speciala, jucarii). Totodata, este si cea mai dificila, deoarece necesita cooperarea cainelui/pisicii. Dintii ar trebui periati zilnic, dar nu mai rar de o data la 2 zile, cu ajutorul unor produse special destinate animalelor de companie: periuta/degetar/material usor rugos, agent de curatare (pasta de dinti, gel dentar, etc.).
  • Jucariile sunt o alta metoda populara de preventie a tartrului dentar; sunt usor de folosit, dar nu toate animalele le accepta, iar unele jucarii pot fi prea dure, provocand fracturi dentare. De asemenea, nu sunt multe produse care sa aiba un efect dovedit.
  • Recompensele speciale de ros pentru ingrijirea dintilor ar trebui utilizate zilnic. Sunt usor de folosit, dar nu toate animalele le accepta, necesita ajustarea portiei de hrana (recompensele vin cu un plus de calorii). Este important sa alegem produse care au eficienta dovedita.
  • Aditivii pentru apa de baut sunt usor de folosit, dar pot modifica gustul apei (lucru ce face ca unele animale de companie sa evite consumul ei, ceea ce poate duce, in timp, la probleme urinare).

Cele mai populare metode de preventie a bolilor dentare sunt recompensele, jucariile si aditivii pentru apa, dar cea mai eficienta metoda ramane periajul dentar.

La momentul actual, exista o multime de produse destinate igienei dentare. Cele care sunt atestate de VOHC (Veterinary Oral Health Council) au o eficienta dovedita si pot fi recunoscute dupa ambalajul marcat cu initialele entitatii mentionate anterior (VOHC)

La cabinetul veterinar

O vizita anuala la medicul veterinar, destinata profilaxiei dentare, este o parte importanta din programul mentinerii sanatatii orale a animalului. Este recomandat ca, anual, cainele/pisica sa beneficieze de un consult stomatologic si de o curatare profesionala. Aceasta vizita anuala are un rol foarte important, pentru ca, de cele mai multe ori, bolile dentare pot fi greu de observat acasa, majoritatea animalelor neprezentand semne evidente in fazele initiale; chiar si cu un program riguros de igiena dentara aplicat acasa, depunerile de tartru isi fac aparitia si, deseori, pot aparea complicatii (ex. boala parodontala).

Vizita anuala la medicul veterinar in vederea profilaxiei dentare, permite o examinare completa a cavitatii bucale si indepartarea depunerilor de tartru din zonele unde acesta se formeaza in ciuda igienei orale de acasa.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *