Invatarea pisicii sa foloseasca litiera este, deobicei, mai usoara decat invatatul cainelui sa isi faca nevoile afara. În mod natural, pisicile vor cauta un loc adecvat, nisip/pamant, unde sa isi ingroape dejectiile; totusi, puii tineri de pisica pot necesita ajutor in deprinderea obiceiului de a folosi litiera. Cele mai multe pisici care au cel putin 8 saptamani, vor sti deja sa foloseasca litiera, instinctual si prin imitarea comportamentului mamei, dar unii pui de pisica, în special cei mai tineri, vor avea nevoie de ajutor.
De cele mai multe ori, este suficient sa ii puneti la dispozitie litiera. Totusi, daca acest lucru nu este suficient, atunci puteti pune in aplicare ideile de mai jos, pentru a determina pisica sa utilizeze in mod corespunzator litiera.
Atunci cand învatati un pui de pisica sa foloseasca litiera, sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a creste sansele de reusita.
Unele dintre indicatiile de mai jos, va pot ajuta si in cazul unei pisici adulte, care este deja obisnuita cu folosirea litierei.
Cand ii invatam sa foloseasca litiera?
In jurul varstei de 4 saptamani, puteti incepe invatarea pisicii sa foloseasca litiera. In aceasta perioada, incepe si procesul de intarcare.
Cum ii invatam sa foloseasca litiera?
Desi alegerea litierei poate parea un lucru neinsemnat, este important in deprinderea obiceiului de a folosi litiera. Dimensiunea, tipul si numarul de litiere puse la dispozitie sunt detalii de care trebuie sa tineti cont atunci cand incepe procesul de invatare, dar si ulterior.
- Dimensiunea litierei
O litiera de dimensiuni standard poate parea prea mare sau intimidanta pentru un pui de pisica. Puteti, in schimb, sa obtati pentru o litiera mai mica, cu dimensiuni estimative de 33/23 cm; rama nu ar trebui sa fie foarte inalta, atfel incat puiul de pisica sa poata intra cu usurinta.
Litiera ar trebui schimbata cu una mai mare, pe măsura ce pisica creste.
- Numarul de litiere
Este recomandat ca numarul de litiere sa fie cu 1 mai mare decat numarul de pisici. Astfel, daca aveti 2 pisici, numarul de litiere ar trebui sa fie 3.
- Tipul de litiera
Puteti opta pentru o litiera acoperita sau una neacoperita. Alegerea ar trebui să fie facuta in baza preferintei pisicii, lucru care poate sa difere de la individ la individ.
- Tipul de asternut pentru litiera
Clasificarea tipurilor de asternut se poate baza pe capacitatea de aglomerare și pe materialul din care sunt confectionate.
In functie de capacitatea de aglomerare, se pot clasifica in asternuturi aglomerante (cele care formeaza bulgari atunci cand sunt expuse la umezeala) sau asternuturi neaglomerante (numite si absorbante – cele care absorb umezeala).
Puteti opta pentru asternut tip nisip clasic sau confectionat din alte materiale, precum silicat, rumegus, celuloza, etc.
Incercati tipuri diferite de asternut, pentru a decide care este cea mai potrivita varianta pentru pisicuta dumneavoastra.
- Amplasarea litierelor
Folosirea litierelor poate fi influentata de locul in care acestea sunt amplasate.
Evitati: sa asezati toate litierele in acelasi loc, sa le amplasati in dulapuri sau pe etajere.
Pozitionati litiera in intr-o zona in care sunt putine lucruri care ar putea sa distraga puiul de pisica.
Litierele ar trebui sa fie distribuite prin casa (cate una la fiecare etaj, daca este cazul); de asemenea, ele ar trebui pozitionate in locuri usor accesibile. Asigurati-va ca nu sunt obstacole in drumul catre litiera (usi inchise, alte animale pe care pisica le evita, etc.).
Cum ii facem cunostina cu litiera?
Odata ce ati pregatit toate cele necesare, este timpul sa ii faceti cunostita cu litiera:
- Aratati-i puiului de pisica locurile in care sunt amplasate litierele si lasati-l sa le adulmece.
- Asezati pisicuta in litiera si treceti-va degetele prin nisip, pentru a exemplifica “sapatul”.
- Daca pisicuta nu a utilizat vreuna dintre litiere de prima data, incercati sa o asezati in litiera de fiecare data dupa ce mananca, bea apa,se trezeste, pana cand incepe sa o foloseasca din proprie initiativa.
Putem folosi recompensarea?
Incercati sa oferiti recompense atunci cand pisicuta foloseste in mod corect litiera, creand astfel o asociere pozitiva cu actiunea respectiva. Recompensa ar trebui oferita imediat de pisica paraseste litiera.
Cum mentinem curatenia la litiera?
Incercati sa indepartati dejectiile dupa fiecare utilizare, apoi completati cu asternut, astfel incat sa mentineti adancimea potrivita pentru sapat.
Dupa ce pisicuta creste si invata sa foloseasca litiera constant, puteti sa intepartati dejectiile o data pe zi.
Periodic, litierele trebuie golite complet si apoi curatate (cele mai multe asternuturi neaglomerante au propriile recomandari de utilizare).
Ce facem daca pisicuta nu foloseste litiera?
In cazul in care invatarea folosirii litierei nu da roade, puteti incerca sa:
- Evaluati amplasarea litierei: sunt accesibile, nu sunt amplasate in locuri zgomotoase, nu sunt ascunse in colturi, accesul pisicutei la litiera nu este restrictionat de catre o alta pisica.
- Incercati sa schimbati litiera sau tipul de asternut.
- Curatati litiera mai des.
- Incercati sa folositi vaporizatori de feromoni felini in zona litierei, pentru a ameliora stresul pisicii, facand-o sa se simta mai comod in mediu.
In unele cazuri, acest comportament poate fi rezultatul unor afectiuni medicale – incercati sa discutati cu medicul veterinar.
Daca doresti mai multe informatii despre puiul de pisica, fa o programare si discuta cu medicii nostri.