Pisica ta vomita?

Pisica ta vomita?

Pisica ta vomita? Voma ocazionala nu reprezinta neaparat o problema, dar, in unele cazuri, poate fi un semnul unei probleme de sanatate.

Ce este voma?

Voma reprezinta evacuare activa a alimentelor din stomac si este un semn clinic care poate sa apara in multe patologii; nu constituie un diagnostic. Voma ocazionala a unei pisici sanatoase nu indica neaparat o problema, in special cand voma este constituita din trichobezoare (ghemotoace de blana). Este absolut normal ca pisicile sa inghita par in timp ce se toaleteaza.

Cat de serioasa este problema?

Depinde de cauza vomei. Majoritatea cazurilor acute de voma(atunci cand voma este prezenta de cel mult 2-3 zile) se rezolva cu un tratament simplu. Cazurile cronice de voma necesita o atentie mai speciala din cauza posibilelor complicatii (deshidratare, dezechilibre electrolitice).

Care sunt unele cauza ale vomei?

Voma poate aparea consecutiv unui discomfort intestinal si poate fi provocata de paraziti intestinali sau indiscretii alimentare (mancatul de alimente de la masa proprietarilor, mancare stricata, insecte). Totodata, voma poate fi un indicator al unei probleme mai serioase cum ar fi infectii virale si bacteriene, obstructie intestinala datorita unui corp strain, disfunctii de organ (renala, hepatica, pancreatica, tiroidiana sau cancer).

Chiar daca voma este cauzata de un discomfort intestinal minor, se poate ajunge la complicatii mai serioase daca nu este instaurat un tratament corespunzator pentru prevenirea deshidratarii.

Cum recunoastem voma?

Voma poate debuta initial cu o stare de ameteala/greata. Pisica pare nelinistita, isi linge buzele, saliveaza si inghite in mod repetat. Datorita faptului ca voma implica o contractie puternica a muschilor abdominali, pisica este supusa unui efort destul de mare.

Este important sa diferentiem contractiile abdominale cauzate de voma cu contractiile abdominale cauzate de tuse. Este posibil ca pisica sa tuseasca si sa expectoreze o spuma sau un lichid spumos pe care ulterior il inghit. De obicei cand tusesc, pisicile adopta o pozitie ghemuita, cu gatul in extensie.

La fel de important este sa distingem voma de regurgitare. Regurgitarea, de cele mai multe ori, este asociata problemelor care afecteaza esofagul si este mai mult un proces pasiv decat activ. Iata cateva indicii care te pot ajuta sa diferentiezi voma de regurgitare :

  • voma implica contractii abdominale si un efort destul de mare
  • regurgitarea apare rapid, fara contractii abdominale
  • regurgitarea apare, de obicei, imediat dupa ce mananca sau bea apa

Cum se trateaza voma?

Tratamentul difera in functie de diagnostic. In cazurile acute, veterinarul va recomanda o hrana usor de digerat, administrata in portii mici si dese. Este important sa nu ii oferiti pisicii alt tip de mancare sau recompense in aceasta perioada. Apa ar trebui sa fie la discretie pentru a preveni deshidratarea. Daca evolutia este favorabila, se recomanda cresterea treptata a portiei de mancare si reintroducerea treptata a hranei normale, pe parcursul a cateva zile.

Unele cazuri de voma vor fi tratate cu medicatie antiemetica, medicatie care sa favorizeze peristaltismul intestinal, medicatie care sa reduca inflamatia tractului intestinal sau medicatie care actioneaza ca si pansament gastric si intestinal. Ar trebui sa se vada imbunatatiri in 48-72 de ore. In cazul in care dupa 48 de ore nu se observa o evolutie favorabila, medicul veterinar va incerca sa schimbe medicatia sau sa va recomande alte teste, analize pentru a intelege mai bine problema.

Ce teste se folosesc pentru a gasi cauza vomei?

Daca pisica ta nu pare sa aibe o problema sistemica (nu este letargica, nu si-a pierdut energia), este foarte probabil sa nu existe o problema grava. In aceste caz, un numar minim de teste vor fi efectuate pentru a exclude o parazitoza sau o infectie.

Daca voma este asociata cu alte semne clinice mai severe, veterinarul va impune o serie de teste pentru a determina cauza exacta a problemei. Testele de diagnostic e posibil sa includa :

  • analize de sange si urina
  • examen radiologic cu sau fara substanta de contrast
  • examen ecografic
  • biopsie din stomac si intestinal
  • laparatomie exploratorie

Pisica ta vomita? Fa o programare!

2 Comments

  • Stoica Anișoara Posted 28/01/2023 18:38

    Am un motan de 5ani de aseară a venit acasă. De obicei în ultima vreme vine la 2 3 zile acasă. Aseară a venit cu o vomă galben nu prea închis și nu suporta căldură prea mult sta mai mult jos sub pat a vomitat și azi iam dat lapte și nu mai știu ce sa fac cu el va rog sa ma ajuți cu un răspuns mulțumesc anticipat

    • admin Posted 29/01/2023 11:37

      Va multumim pentru mesajul dumneavoastra. Ne pare rau sa auzim ca motanelul nu se simte bine. Voma se intalneste intr-o varietate de probleme medicale. Faptul ca nu suporta caldura poate fi un semn de durere, stare de greata sau alt disconfort. Pentru un tratament corespunzator, motanul trebuie sa fie consultat de un medic veterinar si apoi stabilit planul de diagnostic (analize si examene necesare). In plus, pentru a evita deshidratarea, motanul are nevoie de fluide injectabile sau perfuzabile.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Disponibil acum - Consultatii online
Octombrie este luna hipertiroidismului la Vetspot. Testarea T4 costa doar 89 lei in aceasta luna