Alergia la muscatura de purice (numita si “dermatita alergica la muscatura de purice”, “hipersensibilitatea la muscatura de purice”) este o afectiune frecvent intalnita la caini si pisici. Gradul disconfortului si intensitatea mancarimii aparute in urma muscaturii de purice, pot fi foarte diferite de la un individ la altul. Aceasta variatie exista deoarece unii dintre indivizi (caini/pisici) sunt alergici la muscatura de purice. Simptomele apar atunci cand un purice musca un animal care este alergic (hipersensibil) la una sau mai multe proteine (alergeni) din saliva puricelui. Un individ care nu este alergic, va prezenta, pentru scurt timp, o mancarime usoara in zona muscaturii. Pe de alta parte, animalele cu alergie la muscatura de purice, pot resimti mancarime intensa oriunde pe corp, indiferent de locul unde s-a produs muscatura; daca expunerea la purici va contiuna, intensitatea mancarimii va tinde sa creasca, ducand la caderea parului si alte probleme dermatologice, inclusiv infectii. Una – doua muscaturi de purice saptamanale pot fi suficiente pentru a declansa si perpetua reactia alergica si pruritul.
Animale de orice varsta pot dezvolta aceasta afectiune, dar, adesea, ea incepe sa apara la caini si pisici intre 1-5 ani. Cel mai frecvent, se manifesta pe timpul verii, dar nu exclusiv.
Diagnosticul este adesea stabilit in baza simptomatologiei, a dovezilor prezentei puricilor in blana individului (purici si/sau fecale de purici) si a imbunatatirii starii animalului in urma tratamentului. Adesea, la momentul examinarii, pe animal pot fi foarte putini purici sau deloc, din cauza scarpinatului excesiv.
In cazul cainilor:
Simptomele alergiei la muscatura de purice sunt, in mare parte, reprezentate de scarpinat si de consecintele acestuia (leziuni, daca pruritul este sever). Intensitatea pruritului poate varia, de la usoara la severa, iar in general se agraveaza odata cu varsta. Zonele cele mai afectate ale pielii sunt: zona dorso-lombara, baza cozii, membrele posterioare, burta; totusi, in cazurile severe, tot corpul poate fi afectat. Zonele afectate ale pielii vor fi foarte iritate si pot prezenta mici umflaturi, cruste, eroziuni, roseata si pierdere de par; pielea inflamata poate dezvolta infectii bacteriene.
In cazul pisicilor:
Simptomele alergiei la muscatura de purice pot varia. Pisicile pot avea leziuni asemanatoare cu cele observate la caini, dar, cel mai frecvent, apar mici umflaturi si cruste in zona capului, a gatului si a burtii. Zonele afectate ale pielii sunt adesea foarte iritate; pisicile se pot scarpina sau linge excesiv, provocand caderea blanii. Unele pisici prezinta zone simetrice de alopecie, pe zona de mijloc/inferioara a spatelui si/sau pe membrele posterioare. Deseori, linsul (ca modalitate de scarpinat) se poate confunda cu toaletarea, doar ca in cazul existentei pruritului, apare si pierderea de par.
Tratament
Tratamentul si preventia acestei afectiuni constau in a lua masuri pentru a preveni muscaturile de purici. Asta presupune, deobicei, inlaturarea puricilor de pe animalul alergic, din mediul acestuia (curte, casa) si de pe celelalte animale cu care convietuieste.
Zgarzile antipurici nu sunt suficiente folosite pe cont propriu; folositi un produs topic (pipete) sau oral (comprimate) conform recomandarilor medicului veterinar. Astfel, va asigurati ca produsul administrat este unul eficient si ca il administrati corect.
Este posibil ca medicul veterinar sa va recomande si un tratament medicamentos (antiinflamatorii, antihistaminice, antibiotice – daca se constata ca exista o infectie bacteriana la nivelul pielii).
Este important sa urmati schema de tratament stabilita de catre medicul veterinar, chiar daca simptomele dispar (oprirea prematura a tratamentului poate duce la recidivarea mancarimii) sau daca nu dispar (poate dura cateva saptamani pana cand sa dispara simptomele).
Cateva mentiuni utile:
- in cazul unui animal alergic la muscatura de purice, o singura muscatura poate provoca o mancarime care sa persiste o saptamana; este posibil sa nu observati niciun purice, dar sa aveti un animal care sa sufere de alergie la muscatura de purice.
- discutati cu medicul veterinar despre variantele de tratament pentru animalul dumneavoastra.
- nu presupuneti ca purici nu sunt cauza problemei doar pentru ca nu ii vedeti.
- nu aplicati pe animale produse destinate pentru tratarea mediului.
- pentru pisici, folositi doar produse antiparazitare destinate acestora (la fel si in cazul cainilor).
Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.