Ingrijirea blanitei pe timp de iarna

Ingrijirea blanitei pe timp de iarna

Ingrijirea blanitei pe timp de iarna este la fel de importanta precum cea din timpul celorlalte sezoane ale anului. Toaletajul blanitei nu este ceva rezervat doar pentru zilelor calduroase!

Veterinarii spun ca o blanita sănătoasă este ca izolatia unei case – regleaza temperatura: mentinand căldura pe timpul iernii și tinand căldura excesiva departe de corp pe timpul verii.

Ideea de baza este să-ți ajuți prietenul sa aibă o blanita sănătoasă pe toată durata celor 4 anotimpuri, în așa fel încât să-și poată regla eficient temperatura. Acest lucru se poate obtine cu ajutorul manoperelor de toaletaj efectuate corect: imbaiere, periaj, mentinerea hidratarii, indepartarea caltilor și a parului încurcat.

Pentru a-ți ajuta cățelușul să fie în forma optima pe durata sezonului rece, nu trebuie sa scapi din vedere urmatoarele :

Unghiutele

Este demonstrat ca oamenii au tendinta sa facă mai puțina mișcare în aer liber pe perioada iernii, așadar și câinii vor beneficia de mai puțina mișcare, ducand la depasirea dimensiunii confortabile a gherutelor. Acestea ar trebui sa primeasca chiar mai multă atenție pe durata perioadei cu temperaturi scăzute, deoarece acestea se vor toci mult mai greu și, în plus, pot menține reziduuri (zăpada, noroi, material antiderapant…); de asemenea, pot fi și un factor de stres major, impiedicand cățelușul sa calce corect sau, și mai neplăcut, se pot rupe și pot genera durere și disconfort.

Parul dintre degetele

Pe timpul iernii, se folosesc diferite produse pentru prevenirea inghetului carosabilului. Acestea pot rămâne angrenate între firele de par din spatiul interdigital. Câinele va recurge natural la toaletarea acestora prin lins, ingerand în acest fel substante nocive, care pot genera probleme gastrointestinale sau chiar stari de intoxicatie.

În cazuri foarte grave, remanenta zapezii/ghetii în aceasta zona poate atrage după sine chiar degerari sau arsuri chimice.

Pielea uscata

Uscarea pielii este chiar mai frecventa în timpul sezonului rece, așadar, mentinerea unui program regulat de imbaiere, uscare și periaj profesional este cea mai buna preventie.

Periajul regulat al blanitei

În cazul cateilor cu blanita ondulata și lunga (pudelul, bichonul frise) sau cei cu blanita drepta și lunga (shih-tzu, bichon maltez, yorkshire terrier) ce au nevoie de toaletaje frecvente, apare deobicei ideea greșită conform careia toaletajul/scurtarea blanitei ar trebui intrerupt pe perioada iernii. Din contra, pe măsura ce blanita depășește o anumita lungime, aceasta are nevoie de periaj temeinic și periodic, lucru greu de oferit strict de către proprietar, acestea devenind manopere suprasolicitante; blanita devenind încâlcită, își va pierde calitățile implicate în termoreglarea naturala a catelusului.

Frecventa periajului, instrumentele folosite și tehnica de periaj depind de tipul de blanita (lungime, densitate, tipul firului de par…). Un profesionist poate alege protocolul optim pentru a o menține ingrijita și neîncâlcită, în condiții de siguranța și confort pentru prietenul imblanit.

Așadar, apelati la toaletarea blanitei de către un profesionist, la fiecare 4-6 săptămâni facand-o sa emane sănătate; și mai mult decât atât, va arata impecabil și ingrijita.

În concluzie, blanita trebuie mentinuta „fara de cusur” în orice sezon! Daca doresti ajutor cu ingrijirea blanitei pe timp de iarna, poti apela la serviciile noastre de grooming!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *