Problemele dentare la pisici sunt des intalnite?
Problemele dentare sunt printre cele mai intalnite afectiuni in randul pisicilor. Pana la varsta de 3 ani, aproximativ 50% (poate chiar pana la 85%) dintre pisici sufera de afectiuni dentare.
Care sunt cele mai intalnite afectiuni dentare la pisici?
- Placa bacteriana si tratrul sunt cele mai frecvente afectiuni dentare. Placa bacteriana este, de fapt, un strat complex de bacterii care adera la suprafata dentara. Grosimea placii bacteriene creste in timp. Initial, nu este vizibila cu ochiul liber, dar pe masura ce se ingroasa, aceasta poate fi observata cu ochiul liber sub forma unui depozit gri, albicios sau galbui pe suprafata dintelui.
- Tartrul dentar la pisici este rezultatul mineralizarii placii bacteriene. In timp ce placa bacteriana poate fi indepartata usor prin periajul dintilor, tartrul dentar este o substanta dura, rezistenta la periaj. Depozitele de tartru dentar pot fi indepartate doar in urma curatarii profesionale in cabinetul veterinar.
Viteza cu care apare tartrul dentar variaza foarte mult in functie de fiecare pisica in parte (factori genetici, compozitia salivei, alinierea dinitlor etc.). Alti factori care influenteaza ritmul acumularilor de tartru sunt: alimentatia, boli infectioase, lipsa igienei dentare etc.
- Gingivita este denumirea pentru inflamatia gingivala. Culoare normala a gingiei este roz. In cazul gingivitei, culoarea devine rosie iar volumul gingiei creste. La pisici, de cele mai multe ori, gingivita este o reactie la placa bacteriana si la tartrul dentar. Alte cauze posibile ale gingivitei sunt: alergia alimentara, unele bolile virale etc. Gingivita este foarte frecventa in randul pisicilor si severitatea poate varia foarte mult, de la manifestari usoare pana la forme foarte severe.
- Boala parodontala reprezinta distrugerea tesuturilor din jurul dintilor: ligamente, os alveolar, gingie. Plaga bacteriana si tartrul sunt principalii factori care determina aparitia si progresia bolii parodontale. Drept urmare, prevenirea bolii parodontale se face prin indepartarea placii dentare (periajul dentar zilnic de acasa) si prin curatarea profesionala dentara regulata (de obicei, anual), la medicul veterinar.
La pisici, boala parodontala, are efecte atat locale (durere, disconfort, pierderea dintilor) cat si generale. Studiile au aratat ca, unii dintre pacientii cu boala parodontala, pot avea leziuni renale sau cardiace, corelate cu boala parodontala.
- Stomatita reprezinta inflamatia epiteliului cavitatii bucale. La pisici apare o forma specifica de stomatita cunoscuta sub numele de complexul gingivostomatita limfoplasmocitara (CGLP) sau gingivostomatita cronica. Cauzele si mecanismele acestei afectiuni nu sunt cunoscute in totalitate. Virusul calicivirozei feline este frecvent detectat la pisicile cu CGLP. De asemenea, pisicile infectate cu virusul imunodeficientei feline sunt predispuse la aceasta afectiune. Pana la urma, o reactie exagerata a sistemului imunitar fata de placa bacteriana din gura sau alti agenti infectiosi, determina inflamatia severa mucoasei gingivale, respectiv bucale. Este o conditie foarte dureroasa. Tratamentul se adapteaza in functie de severitate si de raspunzul fiecarui pacient: igiena dentara riguroasa, medicamente imunomodulatoare, extractii dentare.
- Boala odontoclastica resorbtiva felina (feline resorptive lesion; FORL; BORF). Este o afectiune comuna a pisicilor; poate afecta aproximativ 70% dintre pisici, pana la varsta de 5 ani.
In aceasta afectiunie, odontoclastele (celule specializate in resorbtia testului osos) produc cavitati in peretele dintilor, desupra sau sub nivelul gingiei. Dintii afectati sunt durerosi iar plombarea (umplerea defectelor) nu rezolva aceasta problema; extractia acestora fiind singua solutie.
Cum pot afla daca pisica mea are probleme dentare?
De cele mai multe ori, problemele dentare raman nedescoperite timp de mai multi ani. Acest lucru se intampla deoarece foate multe dintre aceste probleme pot fi identificate doar dupa o examinare riguroasa a cavitatii orale. Amplasarea leziunilor (sub nivelul gingiei, la nivelul dintilor din spatele cavitatii bucale, pe fata linguala a dintilor), nerecunoasterea leziunilor si imposibilitatea de a manipula zona bucala sunt cei mai importati factori care contribuie la nedescoperirea problemelor dentare la pisici. De aceeea, examenul regulat (de obicei anual) al cavitatii bucale sub anestezie este important pentru toate pisicile, chiar daca nu sunt semne aparente ale unor afectiuni dentare.
Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.