Ce este viermele cardiac?
Viermele cardiac (Dirofilaria Immitis), este un parazit intern, intravascular, ce se stabileste mai ales in arterele pulmonare și, în forma avansata a bolii, în ventriculul drept al inimii. Indivizii adulti pot trai pana la 5 ani, timp în care femelele produc milioane de microfilarii (forma larvara a viermelui cardiac), ce vor trai, mai ales, în vasele mici de sânge.
Cum ajunge viermele cardiac sa paraziteze animalul?
Gazda definivita a acestui parazit este câinele. Mai rar, poate infecta și alte animale (precum pisici, vulpi, etc.), iar foarte rar, omul.
Ciclul vieții viermelui cardiac este condiționat de existența gazdei intermediare – tantarul. Este nevoie ca tantarul să se hraneasca cu sângele unui câine infectat și sa ingereze, astfel, microfilarii. Acestea vor continua să se dezvolte în interiorul tantarului, pentru ca, ulterior, să fie transmise unui alt câine, în momentul în care tantarul se hraneste. În timpul hranirii, larvele de Dirofilaria Immitis intra în corpul câinelui și apoi in sistemul sangvin. În urmatoarele luni vor migra pana ce vor ajunge în arterele pulmonare unde se vor transforma în adulti. În stadiile avansate ale bolii, cand ajung în inima, determina tulburari functionale severe (ex: sindrom caval).
Boala viermelui cardiac nu este contagioasă – ea se poate transmite doar prin intermediul tantarului.
Cum se manifesta boala viermelui cardiac?
De cele mai multe ori, câinii infestati par normali, fără nici o manifestare. Boala viermelui cardiac (dirofilarioza) este una serioasa și potențial fatala. De obicei, semnele clinice ale infectiei apar de abia după câțiva ani, când, de cele mai multe ori, boala este deja intr-un stadiu avansat.
Parazitii adulti ocupa interiorul vaselor de sânge majore ce pleacă de la inima (în special artera pulmonara), determinand creșterea efortului cardiac de pompare a sangelui si reducand cantitatea de sânge distribuita către organe, mai ales către plămâni, ficat și rinichi. Fluxul scăzut de sânge și de oxigen pot altera starea de funcționare a organelor interne. În stadiile avansate ale bolii, cand ajung în inim,a determina tulburari functionale severe (ex: sindrom caval), care pot determina moartea în câteva ore.
Semnele bolii viermelui cardiac depind de numărul de adulti prezenti în corp, de localizarea acestora, de vechimea infectiei și de gradul de deteriorare produsa organelor interne. De aceea, ele pot fi inexistente, moderate (tuse, rezistenta fizica redusa), severe (anemie, pierderea în greutate, colaps).
Cum se pune diagnosticul?
De cele mai multe ori, este nevoie doar de efectuarea unui test rapid de sânge. În urma efectuarii testului rapid, în cazul în care rezultatul acestuia este pozitiv (adică, se confirma prezenta viermelui cardiac), vor fi necesare investigatii medicale suplimentare pentru a stabili stadiul bolii și schema de tratament.
Cum putem preveni boala viermelui cardiac?
Boala viermelui cardiac poate fi prevenită, urmând o schema bine stabilită de către medicul veterinar. Preventia bolii poate fi inceputa imediat după efectuarea unui test rapid de sânge, care va confirma ca animalul nu este deja infectat cu dirofilaria immitis. Testarea și inceperea preventiei pot fi făcute, anual, încă de la sfârșitul lunii Martie, înainte de aparitia tantarilor. Produsele ce vor fi folosite, pana la sfârșitul lunii Octombrie, vor fi produse antiparazitare special concepute pentru a proteja animalul de microfilariile ce ar putea fi transmise prin muscatura de tânțar. Aceste produse antiparazitare nu ar trebui administrate decât după efectuarea testarii anuale pentru viermele cardiac (dacă rezultatul este negativ) și la recomandarea medicului.
Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.