Legatura dintre bolile dentare si cele sistemice

Legatura dintre bolile dentare si cele sistemice

Legatura dintre bolile dentare si cele sistemice (care afecteaza intregul organism) a fost studiata si dovedita prima data in domeniul medicinei umane. Implicatiile sistemice ale bolii parodontale au fost studiate si in cazul cainilor si al pisicilor, dovedind legatura dintre cele doua. Studiile arata conexiuni intre boala parodontala si afectiuni clinice si/sau schimbari morfologice in organe precum: inima, ficat, rinichi.

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala este una dintre cele mai intalnite si raspandite boli in randul cainilor si al pisicilor. Aceasta afectiune apare ca urmare a acumularii de tartru dentar. Boala parodontala presupune infectia si inflamatia parodontiului (tesutul ce inconjoara dintele); debuteaza cu gingivita si, lasata netratata, infectia se va raspandi mai adanc in alveola dentara, afectand osul.

Cum apar efectele sistemice ale bolii parodontale?

Atunci cand un animal dezvolta boala pardontala, cavitatea bucala si tesuturile orale adapostesc cantitati semnificative de bacterii. Aceste bacterii pot intra in fluxul sagvin si se pot deplasa catre alte organe si tesuturi, aducand efecte negative pe plan sistemic.

Bacteriile ce se gasesc in cavitatea bucala a animalelor cu bola parodontala, sunt aceleasi bacterii care sunt deseori implicate in boli cardiace (precum endocardita). Prezenta bolii parodontale a fost corelata cu un risc crescut al dezvoltarii bolilor cardiace in cazul cainilor.

Ficatul si rinichii sunt in special susceptibili la efectele bolii parodontale. Ambele organe au ca functie primara filtrarea sangelui, lucru care permite bacteriilor din cavitatea orala sa se raspandesca cu usurinta catre ele. Infectia si inflamatia la nivelul ficatului sau al rinchilor pot declansa semne sistemice de infectie, precum febra, pierderea in greutate, apetit scazut; de semenea, afectand functiile organelor mentionate anterior.

In concluzie, efectele bolii parodontale nu raman strict la nivelul cavitatii orale, ci au un impact negativ semnificativ asupra sanatatii generale a animalului, putand avea efecte severe la nivel sistemic.

Cum putem preveni efectele negative provocate de boala parodontala?

Pentru a preveni efectele negative provocate la nivel sistemic de boala parodontala, este important sa mentinem un program riguros de ingrijire orala, de preventie a bolilor dentare, atat acasa, cat si la cabinetul veterinar.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *