Cainele tau vomita?

Cainele tau vomita?

Cainele tau vomita? Voma poate indica o problema mai serioasa, dar, totodata, voma ocazionala a unui caine sanatos nu indica neaparat o problema.

Ce este voma?

Voma reprezinta evacuare activa a alimentelor din stomac si este un semn clinic care poate sa apara in multe patologii; nu constituie un diagnostic.

Cum recunoastem voma?

Voma poate debuta initial cu o stare de ameteala/greata. Cainele pare nelinistit, isi linge buzele, saliveaza si inghite in mod repetat. Din cauza faptului ca voma implica o contractie puternica a muschilor abdominali, cainele este supus un efort destul de mare.

Este foarte important sa distingem voma de regurgitare. Regurgitarea, de cele mai multe ori, este asociata problemelor care afecteaza esofagul si este mai mult un proces pasiv decat activ. Iata cateva indicii care te pot ajuta sa diferentiezi voma de regurgitare :

  • voma implica contractii abdominale si un efort destul de mare
  • regurgitarea apare rapid, fara contractii abdominale
  • regurgitarea apare, de obicei, imediat dupa ce mananca sau bea apa

Cat de serioasa este voma la caini?

Depinde de cauza vomei. Multe cazuri de voma acuta se rezolva de la sine, fara interventii medicale. Daca voma nu se opreste in 24-48 de ore, ar trebui sa apelati la un medic veterinar pentru a determina daca animalul are o problema mai serioasa sau daca voma a cauzat dezechilibre metabolice. Daca o data cu voma apar si alte semne cum ar fi febra, letargie, pierderea apetitului, dureri abdominale, diaree sau deshidratare este important sa identificati cauza si sa incepeti un tratament.

Care sunt unele cauze ale vomei?

Atunci cand cainele vomita, motivul ar putea fi un discomfort intestinal, ca urmare a prezentei parazitilor intestinali sau a unei indiscretii alimentare (mancatul de alimente de la masa proprietarilor, gunoie, mancare stricata, insecte). Totodata, voma poate fi un indicator al unei probleme mai serioase cum ar fi alergiile, infectii virale si bacteriene, obstructie intestinala datorita unui corp strain, disfunctii de organ(renala, hepatica, pancreatica sau cancer).

Chiar daca voma este cauzata de un discomfort intestinal minor, se poate ajunge la complicatii mai serioase daca nu este instaurat un tratament corespunzator pentru prevenirea deshidratarii.

Ce teste se folosesc pentru a gasi cauza vomei?

In cazul in care cainele tau nu pare sa aibe o problema sistemica (nu este letargic, nu si-a pierdut energia), este foarte probabil sa nu existe o problema grava. In situatia aceasta, un numar minim de teste vor fi efectuate pentru a exclude o parazitoza sau o infectie.

Daca voma este asociata cu alte semne clinice mai severe, veterinarul ca impune o serie de teste pentru a determina cauza exacta a problemei. Testele de diagnostic posibil sa includa :

  • analize de sange si urina
  • examen radiologic cu sau fara substanta de contrast
  • examen ecografic
  • biopsie din stomac si intestinal
  • laparatomie exploratorie

Cum se trateaza voma?

Tratamentul difera in functie de diagnostic. Atunci cand indiscretia alimentara este suspicionata, medicul veterinar te va sfatui, cel mai probabil, sa nu-i mai oferiti mancare animalului pentru 6-48 de ore, in functie de gravitate. Dupa aceasta pauza alimentara se recomanda o hrana usor de digerat. Apa ar trebui sa fie la discretie pentru a preveni deshidratarea. Daca evolutia este favorabila, se recomanda cresterea treptata a portiei de mancare si reintroducerea treptata a hranei normale, pe parcursul a cateva zile.

Cazurile usoare de voma pot fi tratate cu medicatie antiemetica, medicatie care sa favorizeze peristaltismul intestinal, medicatie care sa reduca inflamatia tractului intestinal sau medicatie care actioneaza ca si pansament gastric si intestinal. Ar trebui sa se vada imbunatatiri in 48-72 de ore. In cazul in care dupa 48 de ore nu se observa o evolutie favorabila, medicul veterinar va incerca sa schimbe medicatia sau sa va recomande alte teste, analize pentru a intelege mai bine problema.

Este foarte important sa mentineti legatura si sa comunicati cu medicul veterinar pentru buna gestionare a situatiei.

Cainele tau vomita? Fa o programare!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *