Diareea la caini

Diareea la caini

Diareea este cauzata de functionarea defectuoasa a tractului gastrointestinal. Diareea reprezinta scaun neformat/moale si nu este o boala in sine, ci, mai degraba, un semn clinic ce poate aparea din cauza a diverse afectiuni.
Diareea ce este asociata cu afectiuni minore, se va rezolva rapid, cu scheme simple de tratament. Pe de alta parte, diareea poate aparea ca urmare a unor afectiuni seriose, care pot pune viata cainelui in pericol (exemple: cancer, proasta functionare a unor organe interne).

In mod normal, apa este absorbita la nivelul tubului digestiv pentru a putea fi distribuita in organism. Atunci cand apare diareea, fecalele se deplaseaza mai repede prin intestin si o cantitate mai mare de apa este eliminata odata cu deseurile. In timp, acest lucru poate provoca deshidratare. Deshidratarea va provoca dezechilibru electrolitic, suprasolicitand rinichii, lucru ce poate duce la insuficienta renala si moarte.

Care pot fi cauzele diareei?

  • alimentara, precum: intoleranta la hrana, schimbarea brusca a alimentatiei, supraalimentarea, indiscretia alimentara, hrana de proasta calitate;
  • infectioasa, precum: parazitara, bacteriana, virala, fungica;
  • inflamatorie, precum: IBD (bola inflamatorie intestinala), gastroenterita hemoragica, colita ulcerativa;
  • altele, precum; neoplazie, prezenta unui corp strain, invaginatie, volvulus mezenteric;
  • alte cauze, din exteriorul intestinului: toxine/medicamente, pancreatita, insuficienta renala;

Cainele are diaree – cat de grav este?

Gravitatea situatiei depinde de persistenta diareei si de numarul si severitatea celorlalte simptome ce o acompaniaza. Aceasta evaluare se va putea face in urma unui examen clinic si, in unele cazuri, a efectuarii unor serii de investigatii medicale.

In ce consta tratamentul diareei?

Tratamentul poate fi de la unul simplu, precum administrarea unei diete alimentare special conceputa pentru afectiuni gastrointestinale, administrarea de probiotice, antiparazitare interne, pana la un tratament complex, de durata, ce poate necesita administrare de fluide pe care intravenoasa. Medicul veterinar va stabili care este cea mai buna alegere, in functie de natura simptomelor pe care le prezinta cainele tau.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *