Dirofilaria immitis – Viermele cardiac

Dirofilaria immitis – Viermele cardiac

Dirofilaria immitis – Viermele cardiac este o boala grava , provocata de prezenta unei nematod (vierme) in arterele pulmonare sau in inima

Ce este viermele cardiac?

Viermele cardiac sau dirofilarioza este o boala grava, uneori chiar letala, provocata de un parazit numit Dirofilaria immitis. Este intalnita la caini si pisici, dar la caini este mult mai frecventa.

Parazitii adulti se gasesc in arterele pulmonare, unde, primar, pot produce inflamatii, disfunctii vasculare si hipertensiune pulmonara. Secundar, acestea duc la insuficienta pulmonara progresiva. Tertiar pot aparea migrari aberante ale parazitului, sindrom caval, coagulopatii si insuficienta cardiaca.

Viermii adulti pot trai pana la 5 ani, timp in care, femelele pot produce milioane de larve numite microfilarii, acestea circula prin vasele mici de sange (periferice) de unde sunt preluate de catre tantari in timpul hranirii, dupa aproximativ1-4 saptamani, tantarii pot inocula larvele altor gazde (caini, animale salbatice,pisici, dihori sau chiar oameni). Dupa 5-7 luni de migrare larvele devin adulti.

Majoritatea cainilor infectati sunt asimptomatici, dar cele mai comune semne clinice sunt:

  • tuse
  • intoleranta la efort
  • cianoza
  • dispnee
  • sincopa
  • colaps
  • ascita

Cum va puteti da seama daca un caine este bolnav?

Severitatea patologiei cardiopulmonare este determinata de numarul viermilor, raspunsul imun al gazdei, durata infectarii si nivelul de activitate al gazdei.

Adesea, semnele trec neobservate la cainii sedentari, chiar daca infestatia parazitara poate fi ridicata.

Testele care detecteaza antigenul sunt preferate pentru metoda de diagnostic. Sunt cele mai sensibile si specifice dintre metodele existente.

Cum putem preveni aceasta boala?

Infectiile cu viermele cardiac pot fi prevenite cu antiparazitare profilactice. Se recomanda preventia anuala, incepand de la varsta de 6-8 saptamani. La aceasta varsta nu este necesara testarea. Cand profilaxia incepe dupa varsta de 7 luni, se recomanda testarea anuala.

Medicamentele macrolide, ivermectina, milbemicina, moxidectina si selamectina sunt sigure si eficiente, cat timp sunt administate la recomandarea unui medic veterinar.

Daca nu sunteti la zi cu programul de testare si preventie a viermelui cardiac, noi va putem ajuta: Faceti o programare

mai mult informatii: https://www.heartwormsociety.org/pet-owner-resources/heartworm-basics

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *