Ingrijirea cainilor seniori presupune grija sporita si vizite regulate la medicul veterinar. Pe masura ce companionul nostru inainteaza in varsta, este nevoie sa fim atenti la nevoile sale, deoarece, odata cu procesul de imbatranire, vor aparea multe schimbari ce pot rezulta in diverse boli/afectiuni medicale.
Incepand cu ce varsta poate fi cainele considerat senior?
Varsta cainelui, dar si talia acestuia ne ajuta sa stabilim stadiul de viata in care se afla. Astfel, putem estima ca un caine poate fi considerat senior, in functie de talia acestuia, de la varsta de:
- talie foarte mica: >12 ani;
- talie mica: >10 ani;
- talie medie/mare: >6 ani;
Ce se intampla atunci cand cainele inainteaza in varsta?
Odata cu procesul de imbatranire, apar multe schimbari ce pot duce la diverse boli/afectiuni medicale.
- vazul si auzul se pot deteriora, provocand anxietate;
- cainele are mai putina energie si poate, cu usurinta, sa ia in greutate;
- obezitatea si varsta pot duce la dureri articulare si rigiditate in miscari;
- poate aparea scaderea functionalitatii cognitive;
- puterea sistemului imunitar scade, reducand capacitatea de a lupta impotriva infectiilor;
Care sunt cele mai comune afectiuni in randul cainilor seniori?
Este normal ca un caine senior sa fie mai lent sau sa doarma mai mult, dar este gresit sa presupunem ca toate schimbarile comportamentale sunt cauzate de inaintarea in varsta. Schimbari comportamentale, precum dificultatea de a se ridica, rigiditatea in miscari, anxietatea, agresivitatea sau altele, pot semnala o problema medicala.
- bolile dentare sunt cele mai intalnite la caini de toate varstele; lasate netratate, pot fi foarte dureroase, pot afecta organismul pe plan sistemic si pot afecta apetitul;
- durerile osteoarticulare afecteaza majoritatea cainilor seniori, reducand nivelul de activitate si scazand calitatea vietii;
- bolile renale determina un consum mai mare de apa si o productie mai mare de urina, lucru care poate duce la infectii ale tractului urinar, hipertensiune;
- hipotiroidismul poate cauza crestere in greutate, in ciuda unui apetit scazut;
- bolile cardiace sunt comune, mai ales la rasele mici;
- bolile hepatice pot provoca voma, diaree, apetit scazut, pierdere in greutate;
- deteriorarea vederii poate fi cauzata de cataracta sau hipertensiune;
- disfunctia cognitiva poate cauza schimbari comportamentale;
Cum poate fi imbunatatita calitatea vietii unui caine senior?
De obicei, cainii nu arata semne de durere sau de boala. De aceea, este foarte important sa fie observati cu atentie. Cu cat mai curand o problema este identificata, cu atat mai mari vor fi sansele de reusita ale tratamentului.
Este importanta urmarirea nivelului de energie al cainelui; scaderea semnificanta poate semnala durere sau alte afectiuni medicale.
Plimbarile regulate, joaca si exercitiul sunt esentiale in mentinerea calitatii vietii, stimuland mental cainele. De asemenea, invatarea a noi trucuri si comenzi poate ajuta, stimulandu-l si ameliorand semnele de dementa.
Periatul frecvent al blanii ne poate ajuta sa evaluam starea acesteia, dar, totodata, putem sa mentinem ingrijite zonele in care companionul nostru ajunge cu dificultate. De asemenea, verificarea si ajustarea periodica a unghiilor il poate ajuta, dat fiind ca niste unghii foarte lungi ii vor provoca durerere in timpul mersului.
Canii seniori au nevoie de o dieta speciala?
Hrana potrivita cainelui va fi aleasa pe baza varstei sale, a nivelui de activitate si a afectiunilor medicale de care sufera. Discutand cu medicul veterinar, poti selecta hrana adecvata pentru cainele tau.
Cum poate ajuta medicul veterinar?
Vizitele regulate la medicul veterinar ii vor permite acestuia sa iti ofere recomandari potrivite pentru mentinerea sanatatii cainelui tau senior. Este recomandat ca este vizite sa fie mai frecvente de 1/an, deoarece problemele apar mai des in cazul cainilor seniori, mai ales daca acestia sufera de o boala cronica.
Efectuarea analizelor generale este recomandata cel putin o data pe an, pentru a putea detecta schimbarile din organism inainte de momentul in care cainele arata semne de boala sau pentru a monitoriza o afectiune/disfunctie deja identificata.
Combinand nutritia adecvata cu interactiunea sociala, vigilenta din partea proprietarului si indrumarea medicului veterinar, cainele poate contiuna sa isi pastreze calitatea vietii si in stadiul de senior.
Daca doresti mai multe informatii despre ingrijirea cainilor seniori, fa o programare si discuta cu medicii nostri.
1 Comment
Am 4 caini talie medie spre mare și le pica parul . Se freacă pana da sângele. Mi sa spus sa le schimb mâncarea. Am schimbat și degeaba . Aceeași mâncare mai dau la alți 4 în alta curte și nu au nimic . Ce pot sa le fac?