Cand apare pruritul (scarpinatul / mancarimea) la caine?

Cand apare pruritul (scarpinatul / mancarimea) la caine?

“Cand apare pruritul (scarpinatul / mancarimea) la caine?”, este o intrebarea cu care ne confruntam frecvent.

Ce este pruritul?

Pruritul este termenul medical folosit pentru mancarimi si este foarte des intalnit in probleme de piele. Mancarimea si scarpinatul sunt foarte des asociate cu dermatita alergica de la intepatura de purice si alte alergii ale pielii.

Este o problema comuna?

Pruritul este foarte des intalnit in probleme de piele. De cele mai multe ori este acompaniat de zone inflamate ale pielii si roseata si se poate complica cu infectia pielii, denumita in termeni medicali piodermatita. In cazuri severe, animalul prezinta pierderi de blana, cruste si sangerari ale pielii din caua automutilarii.

Care sunt cauzele pruritului?

Pruritul (scarpinatul / mancarimea) la caine este una din cele mai comune probleme pentru care proprietarii de animale se prezinta la veterinar. Cele mai des intalnite cauze sunt : dermatita alergica de la muscatura de purice, alergii sezoniere sau atopie, alergii alimentare, dermatite de contact (sapun, parfum) si parazitoze.

Cum putem opri mancarimea?

Tratamentul problemelor de piele reprezinta o provocare atat pentru proprietar cat si pentru medicul veterinar. Pentru a putea diagnostica cauza specifica a mancarimii este posibil sa fie necesare o serie de teste si tratamente. Aceste teste pot include raclari de piele si examen citologic pentru a descoperi prezenta parazitilor si a infectiilor bacteriene. In unele cazuri, acest proces poate dura saptamani sau luni, in alte cazuri, conditia animalului nu poate fi tratata, ci doar controlata, iar unele animale pot necesita tratament pentru tot restul vietii.

Unii caini sunt mai predispusi la prurit fata de altii?

Orice caine poate avea alergii de piele sau prurit. Cocker Spaniol, Poodle, West Highland White Terrier si Retriever sunt cateva rase cu incidenta mare a problemelor de piele.

Se poate trata pruritul?

Depinde de cauza mancarimii. Unele animale pot necesita tratament intermitent pentru tot restul vietii. Acestea sunt cazuri mai extreme. Majoritatea cainilor cu mancarimi raspunde foarte bine la tratamente relativ simple.

Cainii care sufera de alergii sezoniere la polen, mucegaiuri si/sau paraziti raspund bine la tratamentele antialergice. Sa nu se confunde medicatia antialergica cu medicatia antiinflamatoare (cum ar fi corticosteroizii) ce se foloseste pentru a suprima mancarimea.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *