Resorbtia dentara la pisici (FORL)

Resorbtia dentara la pisici (FORL)

Resorbtia dentara la pisici, cunoscută ca boala odontoclastica resorbtiva felina, este una dintre problemele dentare intalnite la pisici.

Ce este FORL?

Boala odontoclastica resorbtiva felina este o afectiune comuna a pisicilor; poate afecta aproximativ 70% dintre pisici, pana la varsta de 5 ani.

In aceasta afectiunie, odontoclastele (celule specializate in resorbtia testului osos) produc cavitati in peretele dintilor, deasupra sau sub nivelul gingiei.

Cum se manifesta?

Boala odontoclastica resorbtiva felina (resorbtia dentara) erodeaza treptat dintele (rădăcina si/sau coroana), producand cavitati în pereții dintelui afectat. Eroziunea dintelui (produsa de celulele odontoclaste) începe în zona liniei gingivale, avansand în zona radacinii și/sau a coroanei dintelui.

Multe dintre pisicile ce suferă de aceasta afectiune nu prezinta niciun simptom vizibil, în ciuda durerii, problema trecând astfel neobservata. Totuși, unele pisici pot manifesta simptome precum: salivatie excesiva, sângerări gingivale, evitarea consumului de hrana, disconfort la atingere. De asemenea, din cauza durerii, pot apărea și modificari comportamentale: pisica poate dormi mai mult, poate fi mai irascibila.

Cauza acestei afectiuni este necunoscuta la momentul actual. Totuși, depunerile de tartru și boala parodontala pot crește riscul aparitiei bolii odontoclastice resorbtive feline. Molarii și premolarii sunt cel mai frecvent afectati, dar resorbtia poate apărea la orice dinte.

Cum tratam FORL?

În cazul în care resorbtia a apărut la unul dintre dinți, este foarte probabil să se manifeste și la ceilalți dinți. Vizitati periodic medicul veterinar, pentru a urmări evolutia afectiunii.

Dinții afectati de resorbtie vor necesita extractie, lucru ce va alunga disconfortul resimtit de către pisicuta.

Având în vedere faptul ca nu se cunosc cauzele aparitei acestei afectiuni, singura metoda de preventie este o buna igiena dentara, dat fiind ca depunerile de tartru și boala parodontala pot crește riscul aparitiei acestei boli. O buna igiena dentara presupune periajul zilnic al dintilor și cel puțin o vizita anuala la medicul veterinar, destinata profilaxiei dentare.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *