Ii este teama de vizita la medicul veterinar? Acesta poate fi un eveniment foarte stresant pentru pisici; de aceea, mulți proprietari de pisici evita vizita la medicul veterinar dacă nu este absolut necesara. Astfel, multe dintre ele ajung să fie examinate doar atunci când boala este foarte avansata.
Așadar, pisicile vor avea nevoie de atenție sporita din partea proprietarului și de vizite regulate la medicul veterinar.
Mai jos, aveți, pe scurt, câteva lucruri de care ar trebui sa țineți cont:
- Lucrați cu pisica de când este foarte mica și continuați pe tot parcusul vieții
- Alegeți cușca potrivita
- Obișnuiți pisica cu prezenta custii
- Faceți din cușca un accesoriu plăcut
- Nu fortati pisica
- Nu prelungiti deplasarile inutil
- Recompensati pisica după fiecare experiența
- Pregătiți plecarea
Ce putem face?
Exista câteva lucruri pe care le putem face pentru a reduce nivelul de stres al pisicii cauzat de vizitele la medicul veterinar:
- Metoda de transport
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a reduce stresul pisicii este sa alegeți o metoda adecvată de transport.
Pisicile scoase din mediul lor sunt speriate și simt nevoia să se ascundă – asta înseamnă ca trebuie sa alegem o metoda de transport care sa ii îndeplinească aceasta nevoie. Recomandat este sa folosiți o cușca de transport, deoarece aceasta este cea mai sigură și confortabila metoda. O pisica transportata în brațe se va simți vulnerabila și întotdeauna va exista riscul de a se speria, putand sa sara din brațele proprietarului, accidentandu-l pe acesta, dar și pe ea insasi.
Cușca de transport ideala este una rezistenta, ușor de igienizat, cu o deschidere mare care sa permita accesul cu ușurința pisicii și cu partea superioara detasabila (dacă partea superioara este detasabila, asta ii poate permite pisicii sa rămână în partea inferioara a custii pe parcursul examinarii, lucru menit sa ii reducă stresul).
Recomandat este sa evitati cuștile de transport care au zone multe/mari transparente, pentru ca acestea vor face pisica să se simtă expusa, neindeplinid nevoia ei de a se ascunde.
Pentru confort, ar trebui sa asezati un asternut moale (ex: pătura, pernuta etc) în partea inferioara a custii de transport. De asemenea, ideal este sa acoperițizonele transparente ale custii (puteți utiliza o pătura sau un prosop), ferind pisica de privirile curioase, oferindu-i, astfel, un plus de siguranța.
De multe ori, proprietarii se confrunta cu refuzul pisicii de a intra în cușca de transport. Asta se întâmpla pentru ca cele mai multe dintre ele au ocazia sa vadă cușca de transport doar înaintea unei vizite la medicul veterinar, asociind, astfel, cușca cu stresul provocat de ieșirea din casa.
Putem ajuta pisica sa își depaseasca frica de cușca de transport dezvoltand asocieri pozitive cu aceasta. Primul pas este sa lasam cușca la dispoziția pisicii, într-un loc în care sa ii fie accesibilă. În acest fel, cușca va deveni familiara și va dobandi „mirosul de acasa”. Cușca va putea fi folosită pe post de culcus si/sau loc de recompensare.
- Pastrati-va calmul
Este esential sa va păstrați calmul. Nu numai tonul vocii va influența starea de spirit a pisicii, dar și emotiile dumneavoastră. Încercați sa vorbiți blând cu pisicuta și sa rămâneți calm, atât înainte de plecarea de acasă, cât și pe drum și pe parcursul vizitei la cabinetul veterinar.
- Folosiți-vă de hrana
Puteți sa va folosiți de hrana sau de recompense pentru a face mai plăcută vizita la medicul veterinar. Un mod de a face asta este sa reduceti portia de hrana de dinaintea plecarii – în felul acesta, șansele ca pisica sa accepte recompense vor crește. Medicul veterinar ii va putea oferi recompense pisicii în timpul examinarii, lucru ce o va ajuta sa dezvolte asocieri pozitive cu sala de examinare.
- Medicamentatie
În cazul pisicilor extrem de stresate, se poate recurge și la medicamentatie pentru ameliorarea stresului; discutati cu medicul veterinar pentru a primi o recomandare adecvată, adaptata la nevoile pisicii dumneavoastră.
Pentru a înțelege mai bine pisicile, nevoile și comportamentul lor, trebuie sa ținem cont de câteva particularitati innascute ale acestor animale.
La origine, pisica este un animal solitar, de dimensiuni reduse în comparație cu alte animale. Aceste trasaturi declanseaza instictiv niște comportamente defensive.
Pisicile pot diferi foare mult intre ele. Unele sunt extrem de fricoase, iar altele sunt extrem de prietenoase. Unele devin agresive în fata stresului, altele „îngheață”. În general, pisicile care au acces afara și interactioneaza cu mulți oameni sunt mai puțin fricoase. De obicei, masculii sunt mai puțin fricosi. Pisicile foarte tinere (puii de pisica) sunt destul de tolerante cu schimbarile de mediu. Pe masura ce cresc, devin din ce în ce mai precaute și mai fricoase.
Animal solitar
Pisica nu se poate baza pe grup pentru a fi atenționată sau aparata. De aceea, este foarte precauta. Când ajunge în locuri noi, initial inspecteaza cu atenție împrejurimile pentru posibile pericole (proces care poate dura de la câteva minute la câteva zile) și abia apoi se relaxează. Astfel, în mediul familiar (ex: acasă) pisica este relaxata, ii place sa privească pe geam și cauta se exploreze teritorii noi. Atunci când este scoasa forțat din mediul ei (ex: vizita la medicul veterinar), pisica devine foarte neliniștita și ar vrea să fie ascunsă (nu la geam) pana când revine în mediul familiar, sau se obisnuieste cu noul mediu (care poate dura de la câteva ore la câteva zile).
Dimeniuni reduse
Acest lucru înseamnă ca pisica poate deveni prada pentru o multitudine de animale mai mari. În salbaticie, pradatorii vânează cu precadere animalele care dau semne de boala deoarece sunt mai ușor de prins. Tocmai de aceea, instinctul natural al pisicilor le dicteaza (indiferent dacă locuiesc în casa sau au acces afara) sa își ascundă suferintele pentru a nu deveni ținta pradatorilor. Asta înseamnă ca în stadiile incipiente ale bolii, în cel mai bun caz, dacă sunteți foarte atent, singurul lucru pe care îl veți putea observa va fi ca pisica este mai tăcută și mai retrasa; dar, de cele mai multe ori, nu veți sesiza nici o schimbare în stadiile incipiente ale bolii. De asemenea, înseamnă ca o pisica poate deveni destul de bolnava înainte sa puteți realiza ca exista o problemă de sănătate.
De asemenea, în situații amenintatoare (ex: întâlnirea cu persoane sau animale noi; schimbarea forțată a mediului – când este scoasa din casa; situații neasteptate – pregatirea custii pentru transport), pisica va cauta să fugă și să se ascundă pana la dispariția potențialului pericol. Dacă nu se poate ascunde, nivelul de adrenalina și nivelul de stres se vor accentua. De aceea, în situații stresante, pisica are nevoie de un loc în care să se simtă în siguranța: spațiu intunecos, mic cu o deschidere redusa prin care poate urmări ce se întâmpla.
Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.