Virusul leucemiei feline – FeLV

Virusul leucemiei feline – FeLV

Virusul leucemiei feline (FeLV) a fost observat prima data la pisici cu leucemie (un tip de cancer care afecteaza celulele sangelui). In prezent, se cunoaste ca acest virus poate provoca leucemie – este una dintre putinele cunoscute infectii care pot determina aparitia cancerului la pisici. Totusi, cele mai multe pisici sunt asimptomatice la inceput. Deobicei, etapa asimptomatica dureaza de la cateva saptamani, pana la ani; ulterior, pisica prezinta simptome vagi (cauzate de anemie), susceptibilitate la alte infectii (din cauza unui sistem imunitar slabit), leucemie.
FeLV este prezent la nivel mondial. Numarul de pisici infectate difera, in functie de locatia georgrafica, mediu si stilul de viata. Infectia cu FeLV este mai des intalnita in grupurile de pisici, unde exista contact fizic apropiat intre membri.

Cateva sfaturi:

  • Efectuati testarea FeLV pentru orice pisica nou adoptata. Daca rezultatul este unul negativ, optati pentru vaccinarea impotriva FeLV.
  • Fiti la curent cu starea (FeLV – negativ/pozitiv) tuturor pisicilor din casa. Chiar daca pisica/pisicile dumneavoastra nu au acces afara, medicul veterinar ar trebui sa sugereze retestarea pentru FeLV atunci cand apare o noua afectiune, pentru ca aceasta infectie poate ramane nedectata pentru mai multi ani.
  • O pisica diagnosticata cu FeLV nu este neaparat una suferinda. Unele pisici pot controla infectia timp de mai multi ani, pastrandu-si calitatea vietii.
  • Stabiliti un program de vizite regulate la medicul veterinar.
  • Administrati intocmai medicatia recomandata.
  • Niciun vaccin nu este eficient 100%; chiar daca pisica este vaccinata impotriva FeLV, exista risc de imbolnavire.

Ce se intampla?

Virusul intra in celule ale organismului pisicii si “preia controlul” asupra proceselor de replicare ale celulelor; astfel, virusul isi asigura supravietuirea in generatiile viitoare de celule si se raspandeste prin organism.
Unele pisici expuse infectiilor cu virusul leucemiei feline, reusesc sa o combata si sa ramana sanatoase tot restul vietii; unele pisici reusesc sa controleze infectia si sa nu aiba probleme de sanatate ca urmare a acesteia, in ciuda persistentei infectiei. Alte pisici pot dezvolta boli foarte grave, ca urmare a infectiei cu virusul leucemiei feline (precum: cancer, anemie, enterita severa).

Cum se transmite?

Cea mai frecventa cale de transmitere a FeLV este contactul direct. Virusul se poate transmite de la o pisica la alta, in contextul unui contact apropiat si prelungit, prin saliva, urina si alte fluide ale corpului (inclusiv secretii nazale si oculare).
Adesea, infectia cu FeLV este transmisa de la mama catre pui. Aceasta se poate transmite puilor nenascuti sau celor nascuti (prin alaptare sau toaletare). Puii nenascuti pot muri in uter, astfel incat proprietarul nici nu va sesiza sarcina. Puii nenascuti infectati pot fi avortati sau pot muri la scurt timp de la nastere. Exista, totusi, pisici nascute cu FeLV care reusesc sa ajunga la stadiul de adult, dar au perioade intermitente de boala pe parcursul vietii.

Cum se manifesta?

Multe dintre pisicile infectate nu arata semne de boala (sunt asimptomatice), dar pot infecta alti indivizi.
Infectia cu FeLV (virusul leucemiei feline) se poate manifesta prin: pierdere in greutate, slabiciune, febra, deshidratare, rinita (ce cauzeaza congestie nazala si secretii nazale), conjunctivita, ulceratii in cavitatea bucala, limfonoduli mariti in volum, abcese la nivel subcutanat.
Deseori, va aparea anemie si imunodeficienta. Ca urmare, pisica infectata cu FeLV este susceptibila la alte infectii (infectii secundare) cu alte organisme, precum bacterii, virusuri, protozoare, fungi. Infectiile secundare pot declansa si alte simptome (precum, respiratorii, intestinale).
Toate simptomele infectiei cu FeLV sunt vagi. Niciunul nu este intr-adevar caracteristic doar infectiei cu FeLV. Asadar, suspicionarea unei infectii cu FeLV apare, deobicei, in doua contexte: testarea de rutina pentru FeLV sau observarea unor simptome de catre medicul veterinar.

Cum se stabileste diagnosticul?

Exista mai multe tipuri de teste ce pot fi efectuate pentru stabilirea diagnosticului de FeLV. Deobicei, prima data este folosit un test rapid, care se efectueaza cu ajutorul unei mici probe de sange. Rezultatul este obtinut in cateva minute, iar un rezultat negativ este de incredere (deobicei, daca rezultatul este negativ, probabilitatea ca acesta sa fie corect este de >99%). In cazul in care rezultatul testului rapid este pozitiv, se recomanda efectuarea unui test confirmator.
Sunt multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand se interpreteaza rezultatele testelor .De exemplu, in faza incipienta a bolii, acestea pot fi negative. Tocmai din acest motiv, daca este suspicionata o infectie cu FeLV, dar rezultatele sunt negative, adesea se recomanda retestarea dupa una sau cateva luni mai tarziu. De asemenea, stilul de viata al pisicii trebuie luat in considerare: pisicile care au acces afara sau care au luat contact cu pisici infectate cu FeLV – deseori se recomanda testari multiple in aceste cazuri.

Care este tratamentul pentru aceasta afectiune?

In momentul actual, nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune. Tratamentul este unul simptomatic, menit sa amelioreze simptomatologia. Din pacate, FeLV nu poate fi eliminat din corp.

Cum gestionam pisica diagnosticata cu FeLV?

Cel mai important este ca pisica diagnosticata cu FeLV sa nu aiba acces afara, pentru a preveni raspandirea bolii. Interzicerea accesului afara are si rolul de a proteja pisica diagnosticata cu FeLV de alte boli cu care s-ar putea intalni.
Pisicile diagnosticate cu FeLV (virusul leucemiei feline) ar trebui sa fie examinate de catre medicul veterinar cel putin o data la 6 luni. Astfel, cu ajutorul examenului clinic si al analizelor desange de rutina, vor putea fi observate semne subtile provocate de infectii secundare, anemie sau cancer.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *