Gingivita la pisici

Gingivita la pisici

La pisici, gingivita este o afectiune des întâlnită. Se poate manifesta la pisici de toate varstele si severitatea poate varia foarte mult, de la manifestari usoare pana la forme foarte severe.

Ce este gingivita?

Gingivita este denumirea pentru inflamatia gingivala. Culoare normala a gingiei este roz. In cazul gingivitei, culoarea devine rosie iar volumul gingiei creste.

La pisici, de cele mai multe ori, gingivita este o reactie la placa bacteriana si la tartrul dentar (alte cauze posibile ale gingivitei sunt: alergia alimentara, unele boli virale, etc.). Atunci când bacteriile intra în contact cu gingia și, eventual, se infiltreaza în spațiul dintre dinte și gingie, se declanseaza o reacție inflamatorie. Acest lucru, lăsat netratat, poate progresa spre boala parodontala.

Cum se manifesta?

  • Formele ușoare de gingivita sunt foarte frecvente la pisici de toate varstele. Pot apărea chiar la doua zile de la curatarea profesională, imediat ce placa bacteriana începe să se depună. Nu afecteaza radacinile dentare și, deobicei, o igiena orala adecvată este suficienta.
  • Formele moderate de gingivita sunt, de asemenea, des întâlnite. Dacă placa bacteriana se acumuleaza pe suprafața dentara, inflamatia gingivala se va agrava, odată cu trecerea timpului. Deseori, în acest stadiu, poate apărea retractia gingivala; se vor observa zone unde gingia a început să se separe de dinte, creeand, astfel, un loc ideal de acumulare a resturilor alimentare, a placii bacteriene și a tartrului.
  • Formele severe pot fi foarte dureroase. Pisica poate manifesta hipersalivatie, halitoza, dificultati de hranire, sângerări gingivale. Formele severe de gingivita sunt adesea întâlnite la pisicile cu acumulari mari de tartru. Deobicei, este prezenta și retractia gingivala, formandu-se astfel spatii intre gingie și dinte, mai adanci decât în cazul gingivitei moderate.

În cazul formelor severe de gingivita, pe lângă curatarea profesională a dintilor, pot fi necesare și alte măsuri (ex: extractii dentare, tratament medicamentos, etc.).

Cum putem preveni gingivita?

Cea mai buna metoda de a preveni gingivita este o buna igiena dentara. Acest lucru presupune periajul zilnic al dintilor și cel puțin o vizita anualala medicul veterinar, destinata profilaxiei dentare.

Daca doresti mai multe informatii, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Gingivita pisica (sageata neagra)

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *