Ingrijirea pisicilor senioare

Ingrijirea pisicilor senioare

Ingrijirea pisicilor senioare presupune atentie sporita si vizite regulate la medicul veterinar. Pe masura ce pisica inainteaza in varsta, este nevoie sa fim atenti la nevoile sale, deoarece, odata cu procesul de imbatranire, apar multe schimbari ce pot rezulta in diverse boli/afectiuni medicale.

Incepand cu ce varsta poate fi considerata senior pisica?

Pisicile pot fi considerate senioare intre varsta de 11 si 14 ani. O pisica cu varsta de peste 14 ani, este considerata geriatrica.

Ce se intampla atunci cand pisica inainteaza in varsta?

Odata cu procesul de imbatranire, apar multe schimbari ce pot duce la diverse boli/afectiuni medicale.

  • vazul si auzul se pot deteriora, provocand anxietate;
  • puterea sistemului imunitar scade, reducand capacitatea de a lupta impotriva infectiilor;
  • poate aparea scaderea functionalitatii cognitive;
  • simtul gustului si al mirosului se pot diminua pe masura ce pisica inainteaza in varsta, iar mancarea nu li se va mai parea atat de atragatoare ca inainte;
  • ca si in cazul oamenilor, pe masura ce pisica inainteaza in varsta, masa musculara si osoasa scade;
  • pielea se subtiaza, isi pierde elasticitatea, iar circulatia sangelui scade, facand-o mai susceptibila la infectii sau ranire;

Care sunt cele mai comune afectiuni in randul pisicilor senioare?

Deobicei, pisicile senioare au tendinta sa doarma mai mult si mai profund decat o faceau inainte. Probabil ca nu vor mai fi capabile sa sara atat de sus, vor pierde sau vor lua in greutate, in functie de metabolismul lor. Totusi, este gresit sa presupunem ca toate schimbarile sunt cauzate de inaintarea in varsta. Schimbari comportamentale, precum refuzul de a se juca, de a fi mangaiata/atinsa, pot semnala o problema medicala.

  • bolile dentare sunt cele mai intalnite la pisici de toate varstele; lasate netratate, pot fi foarte dureroase, pot afecta organismul pe plan sistemic si pot afecta apetitul;
  • bolile renale determina un consum mai mare de apa si o productie mai mare de urina, lucru care poate duce la infectii ale tractului urinar, hipertensiune, urinarea in afara litierei;
  • hipertiroidismul poate provoca pierderea greutatii, in ciuda unui apetit bun si a nivelului ridicat de energie;
  • deteriorarea vederii poate fi cauzata de cataracta sau hipertensiune;
  • durerile osteoarticulare afecteaza majoritatea pisicilor senioare, provocand scaderea nivelul de activitate, scaderea consumului de apa, agresivitate, urinare si defecare in afara litierei, scazand, implicit, calitatea vietii;
  • disfunctia cognitiva poate cauza schimbari comportamentale;

Cum poate fi imbunatatita calitatea vietii unei pisici senioare?

De obicei, pisicile nu arata semne de durere sau de boala. De aceea, este foarte important sa fie observate cu atentie. Cu cat mai curand o problema este identificata, cu atat mai mari vor fi sansele de reusita ale tratamentului.

Este important sa tinem sub observatie conditia musculara a pisicii; avand in vedere faptul ca tonusul muscular scade in cazul pisicilor senioare si ca acestea pot suferi de dureri osteorticulare, putem sa le punem la dispozitie zone moi in care pot dormi. Incurajarea la exercitiu zilnic poate imbunatati tonusul muscular, facand somnul mai confortabil.

Periatul frecvent al blanii ne poate ajuta sa evaluam starea acesteia, dar, totodata, putem sa mentinem ingrijite zonele in care pisica noastra ajunge cu dificultate. Periatul zilnic stimuleaza circulatia sangelui catre piele, imbunatatind sanatatea acesteia. De asemenea, verificarea si ajustarea periodica a unghiilor o va ajuta, dat fiind ca in cazul pisicilor senioare, unghiile vor fi mai groase si nu se vor exfolia asa cum ar trebui; niste unghii foarte lungi ii vor provoca durerere in timpul mersului si, cel mai probabil, vor produca leziuni.

Pisicile senioare au nevoie de o dieta speciala?

Hrana potrivita pisicii va fi aleasa pe baza varstei sale, a nivelui de activitate, a conditiei corporale si a afectiunilor medicale de care sufera. Fiecare pisica are nevoi nutritionale diferite, in functie de varsta, conditia corporala sau conditii medicale. Unele pisici senioare au nevoie sa piarda in greutate, altele sufera de conditii medicale ce trebuie gestionate cu ajutor unor diete speciale, precum boli renale sau diabet. Discutand cu medicul veterinar, poti selecta hrana adecvata pentru pisica ta.

Cum este pisica senioara afectata de stres?

Pisicile senioare nu gestioneaza foarte bine schimbarile. Incearca sa eviti schimbarile bruste ale rutinei pisicii tale, dar daca schimbarea nu poate fi evitata, incearca sa ii acorzi mai multa atentie si afectiune, pentru a-i reduce stresul.

Cum poate ajuta medicul veterinar?

Vizitele regulate la medicul veterinar ii vor permite acestuia sa iti ofere recomandari potrivite pentru mentinerea sanatatii pisicii tale senioare. Este recomandat ca aceste vizite sa fie mai frecvente de 1/an, deoarece problemele apar mai des in cazul pisicilor senioare, mai ales daca acestea sufera de o boala cronica.

Efectuarea analizelor generale este recomandata cel putin o data pe an, pentru a putea detecta schimbarile din organism inainte de momentul in care pisica arata semne de boala sau pentru a monitoriza o afectiune/disfunctie deja identificata.

Combinand nutritia adecvata cu interactiunea sociala, afectiunea, vigilenta din partea proprietarului si indrumarea medicului veterinar, pisica poate contiuna sa isi pastreze calitatea vietii si in stadiul de senior.

Daca doresti mai multe informatii despre ingrijirea pisicilor senioare, fa o programare si discuta cu medicii nostri.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *